header_1
Vesti

04.10.2018.

 28.10.2017.

"Naš glas - za jezero spas", Bačka Topola, 27. oktobar 2013.

Više od stotinu ribolovaca iz Bačke Topole, Subotice, Malog Iđoša, Kanjiže i okolnih mesta protestovalo je krajem oktobra 2013.g. na obali akumulacionog jezera kod Bačke Topole zbog nerešenog statusa ovog jezera.

89_4.jpg

Problem akumulacionog jezera kod Bačke Topole (ili jezera „Zobnatica“, kako se još naziva) je ‘javna tajna’ u opštini Bačka Topola (i šire, u Vojvodini). Iako se razni pojedinci i organizacije godinama bore da se pitanje pravnog statusa ovog jezera reši na zakonit način, svedoci smo da se i posle 15-tak godina još uvek na jezeru dešavaju nezakonite aktivnosti. Za to vreme nijedna od državnih institucija (koje su po slovu zakona nadležne) ne reaguje na prijave!?

Iz prepiske sa Ministarstvom prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja i Pokrajinskim Sekretarijatom za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, koji su nadležni u ovom slučaju (shodno Zakonu o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda ("Službeni glasnik RS", br. 36/2009), Rešenju o određivanju ribarskih područja ("Službeni glasnik RS", br. 115/2007, 49/2010 i 60/2012) i Zakonu o utvrđivanju nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine ("Službeni glasnik RS", br. 99/2009)), ispada da pravni status ovog jezera nije rešen na legalan način, odnosno, da ne postoji bilo kakav ugovor ili drugi pravni akt koji, u skladu sa važećim propisima, daje bilo kome pravo da upravlja ovim jezerom!?

Međutim, svih ovih godina, građani i ribolovci iz Bačke Topole i okoline su svedoci da se na jezeru ponavlja:

a) nezakonit i nekontrolisan izlov ribe (mrežama i drugim nedozvoljenim sredstvima, izlov riba ispod minimalne mere,...);

b) nelegalna prodaja ribe (na samoj obali jezera, bez sanitarnog nadzora, bez fiskalnog računa,...);

c) nezakonito prodavanje nekakvih 'doplatnih' ribolovnih dozvola i uznemiravanje ribolovaca od strane nelegalnih i samoproglašenih ‘ribočuvara’, koji nose improvizovane legitimacije.

Uprkos tome što su u više navrata obaveštavani i pismenim putem, i znaju šta se na ovom jezeru godinama radi (i od strane koga), pomenuti državni i pokrajinski organi nisu išta preduzeli po tom pitanju! Štaviše, svaki od njih se proglašava nenadležnim, prebacujući nadležnost na drugi organ (Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja na Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, a Pokrajinski sekretarijat na Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede), koristeći se pravno neutemeljenim 'argumentima'!? Sve je ovo veoma jasno vidljivo iz zvanične prepiske sa pomenutim organima, koja je u posedu Udruženja.

Ogorčeni dugogodišnjim nečinjenjem institucija razorenih korupcijom, kojima bi to morala biti dužnosti, i iscrpivši sve druge mogućnosti institucionalne borbe, članovi Udruženja i mnogobrojni građani koji ih podržavaju se se odlučili za ovaj protestni skup.

89_5.jpg

Brojni mediji izveštavali su sa skupa, evo nekoliko tekstova i priloga ovim povodom:

Blic

RTV (video prilog 1.)

RTV (video prilog 2.)

RTV (tekst)

Magyar Szó

Dnevnik

YuEco

Subotica.com20.10.2017.

Peticiju potpisalo 1.150 građana

Građani Bačke Topole i okolnih mesta su u velikom broju podržali zahtev ribolovaca i ljubitelja prirode:

"DA OD NADLEŽNIH ORGANA I INSTITUCIJA ZAHTEVAJU DEFINISANJE PRAVNOG STATUSA AKUMULACIONOG JEZERA „ZOBNATICA” U CILJU ZAKONITOG I ODGOVORNOG UPRAVLJANJA OVIM JEZEROM. TIME BI SE KONAČNO UKINULO BESPRAVNO I NEKONTROLISANO IZLOVLJAVANJE RIBE KOJE SE GODINAMA UNAZAD VRŠI NA OVOM JEZERU I STVORILI PREDUSLOVI ZA NJEGOV BIOLOŠKI OPORAVAK. SMATRAMO DA JE AKUMULACIONO JEZERO „ZOBNATICA” JEDINSTVEN I VREDAN EKO-SISTEM KOJI ZASLUŽUJE DA SE SA NJIM POSTUPA NA LEGALAN I EKOLOŠKI PRIHVATLJIV NAČIN, ŠTO JE U INTERESU SVIH GRAĐANA, LOKALNE SAMOUPRAVE I OČUVANJA PRIRODNE SREDINE".

Za svega nekoliko sedmica članovi EUR Jezero uspeli su da prikupe 1.150 potpisa i time jasno potvrde kakvo je raspoloženje građana o ovom problemu.

Međutim, iako su potpisi dostavljeni lokalnoj samoupravi još 6. oktobra 2013. g., uz zahtev da se ista uključi u rešavanje ovog problema, konkretnog odgovora i angažovanja od strane opštinskih zvaničnika nije bilo.

90_2.jpg10.07.2017.

Pokrajinski Zavod za zaštitu prirode izradio je studiju zaštite Bačkotopolskog jezera i okoline.

Studija ima naziv "Park prirode Bećarska dolina". Takav naziv nije u skladu sa predlogom našeg Udruženja i predlogom lokalne samouprave i o mogućnostima promene naziva će tokom javne rasprave sigurno biti reči.

Zvanični primerak nalazi se u prostorijama opštine Bačka Topola i biće dat na uvid svim zainteresovanim građanima.

Svi članovi našeg Udruženja mogu da nam dostave svoje predloge, sugestije i primedbe na sadržaj studije (pisanim putem ili na naš email), nakon čega će biti formirana zvanična lista predloga našeg Udruženja za javnu raspravu o ovom dokumentu.

Javna rasprava je najavljena za početak avgusta meseca (nezvanični termin je 7. avgust 2015.), o čemu će javnost biti obaveštena putem sredstava javnog informisanja.16.04.2017.

Zvanično osnovani ogranci u Subotici i Malom Iđošu

Rešenjima APR-a, Ekološko Udruženje Ribolovaca "Jezero" od sada zvanično ima registrovane ogranke u opštinama Subotica i Mali Iđoš! Sada ribolovci, ljubitelji prirode i drugi zainteresovani iz ovih opština mogu zvanično biti članovi našeg Udruženja i punopravno učestvovati u njegovom radu, a ribolovci mogu i da kupuju državne ('objedinjene') ribolovačke dozvole preko našeg Udruženja.

92_2.jpg92_3.jpg

Sve dodatne informacije zainteresovani mogu dobiti na telefon Udruženja.12.03.2017.

Bačka Topola, 9. mart 2014.

U nedelju, 09.03.2014. u Bačkoj Topoli je održana godišnja Skupština Ekološkog Udruženja Ribolovaca "Jezero". Skupštini je prisustvovalo više od stotinu građana, ribolovaca i ljubitelja prirode iz bačkotopolske, subotičke i maloiđoške opštine.

Nakon podnošenja izveštaja o radu za 2013. godinu, rukovodstvo je uputilo poziv ribolovcima iz Malog Iđoša i Subotice, gde se osnivaju ogranci Udruženja, da se mogu učlaniti i tako se uključiti u rad Udruženja, a takođe i kupiti godišnje ribolovačke dozvole.

94_2.jpg

Očekivano, najveći deo zasedanja posvećen je temi koja najviše zanima članove, ali i javnost: rešavanje statusa Bačkotopolskog jezera, što je problem koji duže od dve decenije izaziva opravdani revolt ribolovaca i ljubitelja prirode. Konstatovano je da je prošle jeseni, organizovanom akcijom ribolovaca, prvi put zaustavljen, dugogodišnji i, po svemu sudeći, nelegalan izlov ribe iz ovog jezera. Mediji su intenzivno izveštavali o ovom problemu i skrenuta je pažnja javnosti, ali i pojedinih institucija. Građani Bačke Topole u velikom broju su podržali zahtev za zakonitim definisanjem statusa Bačkotopolskog jezera, a peticiju za to je potpisalo, u roku od samo nekoliko dana, oko 1.150 građana.

94_3.jpg

Građani Bačke Topole su posebno ogorčeni nezainteresovanošću lokalne samouprave da se bavi ovim pitanjem. Ni nakon više puta upućenih zvaničnih poziva od strane Udruženja, osim deklarativnog „Zaključka“ Skupštine opštine, nikakav konkretan korak zvaničnici lokalne samouprave nisu preduzeli.15.02.2017.

Uskoro u Skupštini na usvajanju

I pored mnogobrojnih primedbi koje su ribolovci (a i korisnici ribolovnih voda) imali na Nacrt ovog zakona, on je, bez većih izmena spreman za usvajanje.

Raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji u martu 2014. g. je odložilo skupštinsku raspravu i glasanje o ovom zakonu, ali se očekuje da će se o njemu raspravljati i glasati tokom ove godine.

Naše Udruženje je u saradnji sa kolegama iz USR "Bratstvo - Testvériség" iz Kanjiže pripremilo i dostavilo predlog izmena i dopuna i dostavilo ga Republičkom poslaniku, gospodinu Balintu Pasztoru. Nadamo se da će on izneti bar neke od naših predloga, a ako bar jedan od njih bude i usvojen, biće to uspeh i korisna promena za sve ribolovce u Srbiji.

 

Ovde možete preuzeti Nacrt zakona:

Nacrt Zakona o zaštiti i održivom korišcenju ribljeg fonda 

 

 

 

 

  
 
Kako ste saznali za ovaj sajt?
preko Facebook-a
od prijatelja ili kolega
sa ribolovaèkih foruma
iz medija
drugim putem

 


 
 
Savez sportskih ribolovaca Srbije
Stop ribokraði
Republièki Hidrometeorolo¹ki Zavod Srbije
Ribolov
Pergetõmánia
Blinker
Praktièni ribolov